Trump i els drets de les dones

Si bé els discursos i declaracions del President electe Trump poden ser una mica ambigus, les opinions sobre la SDSR (Salut i Drets Sexuals i Reproductius) de persones properes a ell són molt clares. Per exemple:

– El vicepresident electe Mike Pence és fermament anti-elecció i no creu en la utilitat de l’anticoncepció

– Donald Trump ha designat a dues figures del seu equip de Transició que són líders en els moviments anti-elecció i anti-LGTB. Són la congressista Marsha Blackburn, qui va dirigir la investigació del Congrés sobre les falses acusacions contra IPPF el 2015 i Robert Rock del Family Research Council, un grup designat com a «grup d’odi» pel Southern Poverty Law Center causa de les seves posicions sobre persones LGTB.

– Veure articles sobre l’anterior:

http://nymag.com/thecut/2016/11/marsha-blackburn-joins-trumps-transition-team.html?mid=fb-share-thecut

http://americablog.com/2016/11/trump-picks-anti-lgbt-hate-group-run-domestic-policy-transition.html

https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2016/11/10/how-a-major-hate-watch-group-is-preparing-for-president-trumps-america/

Basat en aquests nomenaments, podem deduir que un futur govern de Trump prendria, probablement una posició hostil sobre els drets de les dones i la SDSR com les administracions republicanes anteriors sota la presidència Bush (Junior), Bush (Sènior) i Reagan. Si aquesta suposició és correcta, aquí està el que és probable que passi:

– A finals de gener de 2016, Estats Units deixarà de finançar la IPPF (Federació de Planificació Familiar Internacional) signant el que es coneix com la ‘Regla Global de la Mordassa’ (GGG). La GGR (també coneguda com la «Política de Ciutat de Mèxic» perquè va ser signada per primera vegada pel president Reagan a la Ciutat de Mèxic el 1984) impedeix que qualsevol finançament dels Estats Units vagi a qualsevol organització que participi en qualsevol activitat relacionada amb l’avortament. Qualsevol activitat relacionada amb l’avortament pot incloure referències i informació sobre l’avortament i no necessàriament involucrar la prestació de serveis d’avortament.

– En uns mesos, és probable que es redueixi el finançament al Fons de Població de Nacions Unides.

– És probable que els Estats Units desenvolupen una estratègia diplomàtica agressiva i proactiva contra la SDSR i els drets de les dones tractant de soscavar el llenguatge de la SDSR en els entorns de les Nacions Unides. Els primers casos en què això pot succeir són la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) al març i el Comissió de Població i Desenvolupament (CPD) a l’abril i qualsevol altre organisme de les Nacions Unides en el qual apareguin aquests temes.

– És probable que hi hagi un augment en la difusió de les iniciatives anti-elecció que vénen dels Estats Units a la resta del món. Fa vuit anys va arribar en forma d’educació de «només abstinència» per a la prevenció del VIH / SIDA i va ser generosament finançat per USAID (Agència de Cooperació Internacionals estadunidense) a través de grups religiosos. La diferència ara és que hi ha una infraestructura anti-elecció a tot Europa que pot recollir immediatament i transmetre els desenvolupaments anti-elecció dels EUA

– És probable que hi hagi un retrocés de USAID a les contribucions per millorar la SDSR en els països en desenvolupament, tant en la seva ajuda bilateral com en la seva ajuda multilateral. A més de reduir el finançament del FNUAP, la participació dels Estats Units en el FP2020 i l’Associació de Ouagadougou (que tenen per objecte proporcionar la planificació familiar en els països en desenvolupament) és incerta.

– Veure el següent article sobre l’impacte probable a la salut de la dona: https://www.theguardian.com/global-development/2016/nov/12/us-aid-women-sexual-health-worldwide-could-be-cut