Presentació de l’Informe 2016 del Fons de Població Mundial de Nacions Unides: el futur depen de les nenes de 10 anys

El passat divendres 21 d’octubre, a l’Integrup de Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva del Parlament de Catalunya, es va presentar l’Informe 2016 de Població Mundial del Fons de Nacions Unides. Aquest any l’informe està centrat en com el futur del desenvolupament sostenible de tot el món es podrà mesurar segons l’èxit de les nenes que actualment tenen 10 anys.

A l’acte hi van participar la Sra. Magda Casamitjana, Presidenta de la Comissió d’Afers Socials i Famílies del Parlament de Catalunya i Diputada del Grup Parlamentari Junts pel Sí, la Dra. Maria Ferrero, presidenta de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, el Sr. Luis Mora, cap de Gènere, Drets Humans i Cultura del Fons de Població Mundial de Nacions Unides -UNFPA, la Dra. Pilar Solanes Salse, directora del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i la Sra. Judit Rifà i Dachs, de la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. La cloenda de l’acte va anar a càrrec del Sr. Manel Vila, Director General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

L’informe adverteix que el matrimoni forçat, el matrimoni infantil, la mutilació genital femenina, la violència sexual i d’altres manifestacions de violència masclista debiliten la salut i els drets de les nenes i amenacen l’agenda per al desenvolupament.
Luis Mora, va ser l’encarregat de presentar l’informe tant a Madrid com a Barcelona. Mora recorda que “estem davant la generació de joves més gran de la història i això significa que tenim un dividend demogràfic que els països han d’aprofitar”.

Malgrat això, dels 125 milions de nens i nenes de 10 anys d’edat que hi ha actualment, 60 milions són nenes estan en desavantatge a nivell mundial al passar de l’adolescència a l’edat adulta. És per aquesta raó que UNFPA fa una crida als governs per a que posin en marxa mesures que posin a les nenes en el centre de l’agenda mundial de desenvolupament 2030. Aquestes mesures passen per l’accés a l’educació, l’eradicació de totes les violències masclistes envers les nenes, entre d’altres: matrimoni infantil, matrimoni forçat i la mutilació genital femenina i la violència sexual.
Des de l’Associació de Planificació Familiar demanem també la implicació i participació de les organitzacions de dones i del moviment feminista en la implementació de l’Agenda Global 2030 al nostre territori.

Podeu consultar aquests enllaços per a més informació:

https://www.unfpa.org/es/swop

https://drets-sexuals-i-reproductius.lassociacio.org/intergrups-parlamentaris/intergrup-parlamentari-catala/